آهن اسفنجی چیست؟
آهن اسفنجی یا DRI (آهن احیای مستقیم) مادهای است که از احیای سنگآهن (به شکل کلوخه، گلوله یا خاکروبه) به صورت مستقیم یعنی بدون ذوب کردن، به دست میآید. در طی فرآیند احیای مستقیم و به دلیل خروج گاز اکسیژن، سنگآهن به قطعههایی کروی شکل تبدیل میشود که مانند اسفنج در سطح خود دارای سوراخهای کوچکی است. همین ویژگی ظاهری علت نامگذاری خاص این محصول شده است.
میزان عیار آهن اسفنجی بین ۸۴ تا ۹۵ درصد است که مقدار بالایی به شمار میرود. در جد.ل زیر ترکیب شیمیایی و چگالی این محصول فولادی در دو شکل متفاوت کلوخه و نرمه نمایش داده میشود.
در سالهای اخیر بیش از ۵ درصد فولاد مصرفی جهان ازاین نوع آهن به دست آمده است. با توجه به میزان بالای آلایندگی هوا، مشکلات زیست محیطی موجود در سایر روشهای تولید آهن و همچنین مناسبتر بودن قیمت آهن اسفنجی انتظار میرود که میزان استفاده از این محصول در آینده بیشتر نیز بشود.
در سال ۱۳۸۹ برای اولین بار در ایران و در استان یزد کارخانهای از این ماده در کوره القایی خود استفاده کرد. به دنبال آن کارخانههای دیگر نیز شروع به استفاده از این محصول کردند اما به دلایلی مانند عدم آشنایی با روش شارژ، بالا بودن کربن موجود و… زمان ذوب در کورههای القایی افزایش پیدا کرد. درمجموع بازخورهای اولیه از این محصول رضایتبخش نبود. اما به تدریج و با گذشت زمان تولیدکنندگان توانستند با روشهایی راندمان کورهها را افزایش داده و استفاده از آهن اسفنجی را ادامه دهند.